يكشنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۷ | Sunday 21 October 2018

بررسی اثر آسیاکاری و افزودنی پودر اکسیدروی(ZnO) بر زینترپذیری، ریزساختار و خواص مایکروویو دی الکتریک سرامیک های Li2TiO3

پروژه دکتری با عنوان "بررسی اثرات آسیاکاری و افزودنی ZnO بر زینترپذیری، ریزساختار و خواص مایکروویو دی­ الکتریک سرامیک­ های Li2TiO3” توسط دکتر سمیه غفاری دانش آموخته پژوهشگاه مواد و انرژی، با راهنمایی دکتر تورج عباد زاده و دکتر مسعود علیزاده؛ اعضای هیات علمی پژوهشکده سرامیک این پژوهشگاه، با موفقیت انجام شد.

"امواج مایکروویو در لوازم الکتریکی و بخش های مختلف نظیر تلفن همراه، ماهواره،GPS ، رادار و هواشناسی از طریق ماهواره کاربرد دارند."

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه، دکتر عبادزاده با بیان این مطلب گفت: به امواج در محدوده فرکانس 300MHz -300GHz مایکروویو گفته می­شود که طول موج مربوط به آنها بین 1m و 1mm است و این امواج در کاربردهای مختلف نظیر تلفن همراه، ماهواره، GPS، رادار و هواشناسی از طریق ماهواره کاربرد دارند.

وی با اشاره به اینکه قطعات مایکروویو دی­ الکتریک در این کاربردها به عنوان، فیلتر، نوسانگر و آنتن بکار می روند، افزود: سه پارامتر مهم برای ارزیابی قطعات مایکروویو دی­ الکتریک وجود دارد که اولین پارامتر، فاکتور کیفیت می­باشد که عکس اتلاف دی­ الکتریک بوده و بالا بودن آن به معنای قدرت تفکیک بالاتر است، پارامتر دوم ثابت دی­ الکتریک است که مقدار بالای آن امکان کاهش ابعاد قطعات را فراهم می­کند؛ نیاز جامعه به قطعات الکترونیکی هرچه کوچکتر بر همگان کاملا آشکار است.

دکتر عبادزاده ادامه داد: پارامتر سوم ضریب دمایی فرکانس تشدید بوده که مقدار پایین آن نشان دهنده عدم تغییر فرکانس تشدید در فصول مختلف سال است.

وی خاطر نشان کرد: با توجه به کاربرد، حساسیت مقدار بهینه این سه پارامتر تغییر می­کند بطوریکه کاربردهای میلی­ مترویو نیاز به قطعات با فاکتور کیفیت بسیار بالا و ثابت دی­ الکتریک پایین داشته، کاربردهای دکل­ های تلفن همراه نیازمند مقادیر متوسط از دو پارامتر فاکتور کیفیت و ثابت دی­ الکتریک بوده و موبایل نیازمند ثابت دی­ الکتریک بسیار بالا است.

عضو هیات علمی پژوهشکده سرامیک پژوهشگاه گفت: برای کاربرد در دکل مخابراتی تلفن همراه توسعه مواد با فاکتور کیفیت بالا و قیمت پایین مد نظر است که در حال حاضر مواد مورد استفاده در این کاربرد گران قیمت هستند و سرامیک Li2TiO3 یک ماده ارزان قیمت برای این کاربرد احتمالی در آن در نظر گرفته میشود.

دکتر عبادزاده با بیان اینکه تحقیقات مختلفی بر روی این ماده به منظور کاهش دمای زینتر و بهبود خواص صورت گرفته است، گفت: در این پروژه از کاهش اندازه ذرات و همچنین کمک زینتر ZnO برای کاهش دمای زینتر و بهبود خواص استفاده شده است. همچنین از کوره مایکروویو برای زینتر این سرامیک استفاده شد.

وی در ادامه به نتایج این بررسی اشاره کرد و اظهار داشت: از نتایج بدست آمده می­توان به حصول چگالی بالای 98% چگالی تئوری در دمای ˚1100C که پایینتر از دمای زینتر سرامیک است اشاره کرد. همچنین بهبود ریزساختار که عامل موثر برای دستیابی به خواص مایکروویو دی­ الکتریک بالاست، محقق شد. افزایش در دو پارامتر ثابت دی­ الکتریک و فاکتور کیفیت مشاهده شد.

وی افزود: کاهش پارامتر ضریب دمایی فرکانس تشدید، از دیگر نتایج این تحقیق به شمار می رود.

دکتر عبادزاده گفت: در این تحقیق همچنین نشان داده شد که با استفاده از زینتر مایکروویو به چگالی و خواص تقریبا مشابه با زینتر معمولی می­توان دست یافت در حالیکه زینتر در کوره مایکروویو به زمان بسیار کوتاهتری نیاز دارد.